Vår chiliodling på gården

Nedan presenteras några av våra favoriter.
De vackra frukterna har varierande styrkor och spännande smaker som bl.a.
ananas, citron och apelsin.

Vi tillverkar även Chipotle till sommargrillningen genom att röka chilin i vår Bradleyrök.

Carolina Reaper
1 600 000 SHU

Art: Capsicum Chinense

Carolina Reaper var tidigare den starkaste chilin utvecklad av amerikanska chiliodlaren Ed Currie.
11 augusti 2017 bekräftades den av Guinness som den starkaste chilin i världen med 1, 64 miljoner scoville-enheter.

Namnet "Reaper" (svenska: skördeman) valdes för att chilins svans liknar Liemannens lie.

Dess smak har beskrivits som fruktigt söt och som "smält lava."

23 augusti 2023 togs rekordet över av 
Pepper X som uppmätts till 2,69 miljoner scoville-enheter.

Habanero Golden
300 000 SHU

Art: Capsicum Chinense

En gyllene gul Habanero med glansiga vackra veckade former. Doften och aromen av mogen frukt är typisk för Habanero. 

En riktig delikatess chili med ursprung i Mexico.

Lemondrop
15 000 - 30 000 SHU

Art: Capsicum Baccatum

Lemondrop "Hot lemon" är en vacker citrongul chili med en frisk citrusliknande doft och explosiv hetta. Gott till fiskrätter och skaldjur. Lätt att torka.
Populär chilipeppar i Peru, där den är känd som Kellu Uchu. 

Jamaican Bell
30 000 SHU

Art: Capsicum Baccatum

Jamaican Bell är klockformade klarröda vackra frukter. Doften är frisk och påminner om rabarber.  Goda att kombinera med ost och gratinera.
Ursprung i Brasilien och Västindien.

De Cayenne

50 000 SHU

Art: Capsicum Annuum

Cayenne är en klassisk chilipeppar med 10-15cm blanka mörkröda frukter som är lämpliga att torka i mindre bitar. Den har sitt ursprung i Sydamerika. 

Trinidad Purple Coffee

75 000 SHU

Art: Capsicum Annuum

Trinidad Purple Coffee är en vacker violett chili som övergår till att bli röd vid fullmognad.
Bra styrka i olika mognadsstadier och lämplig att förädla. 

Hur odlar vi vår chili? Kom in och ta del av hur vi odlar.

Odling

Hur stark är chilin?

Capsaicin är det fettlösliga ämne som ger upphov till den upplevda hettan i chilin. Scoville är enheten för att mäta denna upplevda hetta. 

Professorn Wilbur Scoville utvecklade 1912 metoden för att mäta halten capsaicin. Han utgick från ett extrakt av chilifrukten som han spädde med sockervatten tills han inte längre kände hettan. Graden av spädning gav värdet i Scoville Heat Units som förkortas SHU. Numera mäter man SHU med moderna analysmetoder som bl.a. vätskekromatografi. SHU är ungefärlig och får ses som en vägledning då värdet kan variera mellan buskar och även mellan frukter på samma buske. 

Sedan har vi faktumet att smaken är individuell och en subjektiv upplevelse. Två individer som smakar på samma chilifrukt upplever sannolikt inte samma hetta.
Du måste smaka själv för att kunna bilda din egen uppfattning!

Kan det vara farligt att äta stark chili? Det är inte omöjligt att det kan vara farligt för vissa individer med allvarliga medicinska tillstånd att i stor mängd vid enstaka tillfälle inta de starkare chilisorterna.
Sunt förnuft måste styra!

Här finns de olika styrkorna på en skala.